Bu yazımızda sizlere evde nasıl mum yapılır onu anlatıyoruz. İlk kez mum yapacaklar için her şeyi en basit şekilde açıkladık. Önce mum için gerekli malzemeleri toplayıp, sonrasında da 10 adımda mum yapımına geçiyoruz.
Haydi mum yapalım!
Mum Yapımı İçin Gerekli Malzemeler:
- Mum kalıbı: Parafin, soya veya balmumundan hazır mum kalıpları alabilirsiniz
- Fitil: Kağıt, pamuk, çinko veya ahşap fitil kullanabilirsiniz
- Kokulu yağ: Esansiyel yağlar veya aromatik kokulu yağlar ekleyebilirsiniz
- Spatula: Balmumu karıştırmak için ısıya dayanıklı bir spatula, eşit bir şekilde eritme sağlar
- Isıya dayanıklı kap: Konserve kavanozları, cam kavanozlar veya hatta teneke kutular mükemmel mum kapları olur
- Çift kazan* veya tencere: Çift kazanlar, ocak üstü ısıyı kontrollü dağıtan bir mutfak aracıdır
- Termometre: Şeker termometresi, dijital kızılötesi termometre veya derin kızartma termometresi
- Dondurma çubukları veya kalem: Fitilin sabitlenmesi için dondurma çubukları, kurşun kalemler, çöp şişleri veya diğer hafif, düz nesneler
- Kağıt havlu: Etrafı temiz tutmak için kağıt havlu veya gazete
*Çift kazanınız yoksa altındaki su miktarı az bir tencereye metal bir kase yerleştirerek kendi çift kazanınızı yapabilirsiniz.
10 Adımda Mum Yapımı
Evde mum yapmak için birkaç özel malzeme, biraz planlama ve biraz zaman gerekir - ancak düşündüğünüzden daha basittir.
İşte mum yapma sürecine adım adım rehber.
- Kap Ve Malzemeleri Hazırla
- Mum Miktarını Belirle
- Ana Malzemeyi Erit
- Kokuları Ekle
- Fitili Kaba Yerleştir
- Fitili Çubukla Sabitle
- Erimiş Malzemeyi Kaba Dök
- Etrafını Temizle
- Mumun Kurumasını Bekle
- Artık Mumunu Yakabilirsin
1. Kap ve Malzemeleri Hazırlayın
Aktarcıdan veya internetten votif tutucular veya belirli mum kavanozları satın alabilirsiniz, ancak boş konserve kavanozları veya hatta teneke kutular da işe yarayacaktır. Sevdiğiniz bir kap olmasına özen gösterin çünkü mumu bu kapta kullancaksınız.
Kabın temiz ve kuru olduğundan emin olun ve bunları düz bir yüzeye yerleştirin. Fitillerinizi, koku yağlarınızı ve dondurma çubuklarını veya diğer fitil tutucularınızı yakınında bulundurun.
2. Mum Miktarını Belirle
Mum kavanozlarınızı mum kalıpları olarak kullanacak şekilde mum taneleri veya rendelenmiş mum ile ölçün. Rendelenmiş mum erimiş mumdan daha fazla yer kaplayacağından, her mum için yaklaşık olarak iki mum kavanozu kadar tane kullanın.
3. Ana Malzemeyi Erit
Balmumu talaşlarınızı veya talaşlarınızı çift kazana dökün ve balmumu yavaşça ısıtarak eritin. Eriyen balmumu dikkatlice karıştırmak ve tencerenin kenarlarına çıkan herhangi bir parçayı yakalamak için spatulanızı kullanın.
Parafin balmumu yaklaşık 100 derecede, soya balmumu yaklaşık 124 derecede ve arı balmumu yaklaşık 145 derecede erir. Sıcaklığı izlemek için şeker termometresini kullanın.
Balmumu kullanmak istiyorsan sana bir sır 🍯 Balmumu her ne kadar kendine özgü kokusu ve doğallığı olsa da soya veya parafin mumundan daha kısa yanma ömrüne sahip. Bunun önüne geçmek ve biraz da olsa ömrünü uzatmak için balmumu eriyorken çok az bir şey hindistan cevizi yağı katabilirsin. |
4. Kokuları Ekle
Kokulu mumlar yapmak için, tek notalı veya pek çok farklı kokuyu barındıran çok notalı farklı katmanlarda, farklı kokular verecek mumlar yapabilirsiniz. Kokulu mum notalarını istediğiniz gibi sıralayabilirsiniz.
Eğer esansiyel yağlar kullanıyorsanız, 100ml mum başına 10 ila 15 damla yağ ekleyin. Bazı koku yağları özel olarak mum yapımı için tasarlanmıştır. Bunlar için ambalajın üzerindeki talimatları takip edin.
5. Fitili Yerleştir
Her bir mum kabına bir fitil yerleştirin. Fitili, mumun dibine bir damla balmumunun (veya Süper Glue'ın) konulması ve mumun altında kurumasına izin verilmesiyle kavanozun merkezine mühürleyin. Düzgün yanması için fitilin tabanının konteynerin içinde merkezlenmiş olduğundan emin olun.
6. Fitili Sabitle
Balmumu dökmeye başlamadan önce, fitili iki dondurma çubuğunun üstüne yerleştirin, çubukları fitilin arasına koyarak. Bunu, balmumunun sertleştiği sırada fitili dik tutacaktır. Aynı zamanda çöp şişleri, kurşun kalemleri veya hatta bıçakları kullanabilirsiniz - sadece bu süreçte üzerlerine çok fazla balmumu damlatmamaya dikkat edin.
7. Eriyen Malzemeyi Kaba Dök
Yüksek ısıda eriyen mumu kabın üst kenarının hemen altına kadar doldurun. Hava kabarcıklarını minimize etmek için yavaşça dökün.
8. Etrafını Temizle
Çalışma yüzeyinizde veya mum kalıbının dışında erimiş balmumu damlalarını kağıt havlu ile silin, çünkü kurumuş mumu temizlemek zor olabilir. Etrafa sıçradıysa ve geç fark ettiyseniz kurumaya başlamış damlaları temizlemek için sıcak su kullanabilirsiniz.
9. Kurumasını Bekle
Soya mumları, odadaki sıcaklığa kadar dört saat içinde sertleşir ve tamamen üç ila dört günde kurur. Parafin balmumu mumları daha hızlı kurur (iki günde), ve arı balmumu mumları tamamen on günde kurur. Mum tamamen kuruduktan sonra fitili tutan çubuğu çıkarabilir ve uzun kalan fitili kesebilirsiniz.
Kuruma sürecinde hava kabarcıkları veya küçük çukurlar oluştuysa, üstüne biraz daha mum eritip ekleme yaparak düzeltebilirsiniz.
10. Artık Mumunu Yakabilirsin
Mumunuz yanmaya hazır! Artık mumunuzu dilediğinizce yakıp söndürebilirsiniz.
Mum malzemesi seçerken nelere dikkat etmeliyim?
Bazı mum malzemeleri kısa ömürlü ve hatta sağlığa zararlı olabilir, petrolün yan ürünü olan parafin bunların başında geliyor. Parafine kıyasla sağlığa zararı olmayan soya mumu genelde insanların tercih ettiği balmumundan sonra en iyi fiyat-performans mum malzemesi diyebiliriz.
Balmumu da kaliteli olmasının yanı sıra soya mumuna göre oldukça pahalı ve çeşitleri de soya mumuna göre daha azdır. Paw Crafts’ta bizim tercihimiz de kaliteli ve enfes kokulara sahip soya mumudur.
Mumun ömrünü uzatmak istiyorsam nasıl kullanmalıyım?
Mumun fitilin her yakımdan sonra kısaltmak, mumu serin yerlerde saklamak mumunuz ömrünü uzatır. Ayrıca malzeme olarak da diğerlerine kıyasla daha uzun ömrü olan soya mumunu seçmeyi düşünebilirsin.